КОНГРЕГАЦИСКИ ИЛУМИНИЗАМ

Духовниот развој е некомпатибилен со авторитарните структури.Историски и искуствено е докажано дека властите – лидерите, гуруата, „мајсторите“ отсекогаш биле крут столб на хиерархискиот систем што го практикувале. Дефинитивно е јасно дека со развивање на човечкиот ум...

НАШАТА ФИЛОЗОФИЈА

Комплексноста на современото живеење и обврските во „световниот свет“ обезбедуваат различни можности, но исто така и ограничувања во домените на наоѓање на оние луѓе со кои може да се спроведе сличен или ист начин на духовност. Исто така, постои поголема слобода на...

СТЕПЕНИ

Древниот и Примитивен ред Мемфис и Мизраим е целосно во согласност со Основните Начела на Слободното Sидарство, како што се дефинирани во Уставот на Големата Симболичка Ложа. Редот не е замена, ниту „конкуренција“на Шкотскиот и Јоркширскиот -ритуал, и тој е потполно...

ДРЕВЕН И ПРИМИТИВЕН РЕД МЕМФИС И МИЗРАИМ

Историја Една од масонските легенди вели дека на почетокот на XII г. век, група од осумдесет и еден масон дошле од Египет во Шведска, каде му ја презентирале својата традиција на тамошниот бискуп, кој им дал благослов и одобрување да работат. Од таму, масонеријата...